O lovitura pentru dolarul Schufa: O noua hotarare a Tribunalului Regional Superior din Schleswig

Freitag, 17.09.2021
Autor: Red. LG

Conform hotărârii Tribunalului Regional Superior din Schleswig, Schufa nu va mai avea voie să stocheze nota de scutire a datoriilor reziduale timp de trei ani, așa cum se întâmpla anterior, ci trebuie să o șteargă definitiv după șase luni. Ce efecte și consecințe are acest lucru pentru cei afectați? Comentariu invitat al lui Johann Tillich, consilier pentru datorii și președinte al Verein für Existenzsicherung e. V. (Asociația pentru asigurarea existenței).

1.) Ajutor pentru consumatori

Chiar și o singură înscriere în registrul Schufa poate avea consecințe profunde pentru consumatorul în cauză. Acest lucru se datorează faptului că fiecare companie – indiferent dacă este un IMM sau o corporație mare – verifică, de obicei, condițiile de plată ale clienților săi înainte de a încheia o tranzacție comercială. Pe de o parte, această măsură servește la protejarea furnizorilor, deoarece aceștia se pot proteja astfel împotriva unor posibile neplăți. Pe de altă parte, consumatorii sunt, de asemenea, protejați împotriva unor eventuale dificultăți financiare. Cei care se confruntă deja cu probleme de plată vor întâmpina cel mai probabil dificultăți în a face față unei sarcini financiare suplimentare. Prin urmare, o astfel de notă Schufa este perfect logică. Problema, însă, era faptul că așa-numita notă de scutire a datoriilor reziduale era păstrată timp de trei ani. Acest lucru a îngreunat accesul consumatorilor la alte tranzacții și, de exemplu, la încheierea unui contract de telefonie mobilă. Deoarece nota respectivă urmează să fie eliminată după numai jumătate de an, consumatorii pot răsufla ușurați mai repede.

2.) Nu întotdeauna avantajos

Sie sehen gerade einen Platzhalterinhalt von Standard. Um auf den eigentlichen Inhalt zuzugreifen, klicken Sie auf die Schaltfläche unten. Bitte beachten Sie, dass dabei Daten an Drittanbieter weitergegeben werden.

Mehr Informationen

În cazul în care descărcarea de datorie reziduală este deja ștearsă după șase luni, în conformitate cu hotărârea actuală a Tribunalului Regional Superior, consumatorii au șansa de a contracta un nou împrumut sau de a cumpăra deja după această perioadă de timp telefonul mobil râvnit, inclusiv contractul. Desigur, acest lucru este asociat cu o mică libertate suplimentară. Dar, de asemenea, invită la o nouă încurcătură financiară. Cei care, la fel ca în trecut, au trebuit să aștepte cel puțin trei ani înainte de a încheia un nou contract de cumpărare sunt mai predispuși să acționeze cu mai multă prudență și precauție. Acest lucru poate reduce la minimum riscul de a lua o decizie de cumpărare nechibzuită.

3.) Traderii se uită mai atent și la

O lovitură pentru dolarul Schufa: O nouă hotărâre a Tribunalului Regional Superior din Schleswig

Johann Tillich – Consilier pentru datorii și președinte al Verein für Existenzsicherung e. V. (Asociația pentru Asigurarea Existenței)

Este de temut că, de asemenea, comercianții se vor uita mai atent atunci când vine vorba de încheierea de contracte cu clienții. Chiar dacă nota de scutire pentru datorii reziduale a fost eliminată din registrul Schufa, contactarea institutelor de inspecție relevante, cum ar fi Creditreform, poate ajuta la aflarea mai multor informații despre situația financiară actuală a potențialilor clienți.

Ce înseamnă asta mai exact? Întrebați-l pe Valentin Schulte, economist și student la cabinetul de avocatură Dr. Thomas Schulte, Berlin.

Valentin Schulte: „Legalitatea prelucrării datelor sau a transferului de date este standardizată în Regulamentul european privind protecția datelor (DSGVO) și concretizată în Legea federală privind protecția datelor (BDSG). În absența consimțământului persoanelor vizate, singura justificare pentru stocarea caracteristicii „achitarea datoriei reziduale acordate“, pe care Schufa o extrage din registrele centrale, este articolul 6 I lit. f) DSGVO. În motivarea hotărârii, Tribunalul Regional Superior din Schleswig contrazice acest lucru, întrucât acest lucru nu este compatibil cu legislația aplicabilă, în special în ceea ce privește perioada de ștergere de șase luni de la articolul 3 din Regulamentul privind anunțurile publice pe internet în cadrul procedurilor de insolvență (InsoBekV). În termeni practici, consumatorii au astfel posibilitatea de a îmbunătăți Schufa încă de la șase luni de la acordarea eliberării datoriilor reziduale și de a participa din nou pe deplin la viața economică.“

Concluzie

În general, este recomandabil să nu vă grăbiți să faceți achiziții noi și să vă uitați cu atenție atunci când cumpărați o mașină nouă sau o mașină de spălat. Sprijinul profesional al unui consilier cu experiență în materie de îndatorare poate valora greutatea sa în aur.

Autorul, Johann Tillich, este consilier de îndatorare și președinte al Verein für Existenzsicherung e. V. (Asociația pentru Asigurarea Existenței).

Contact:
Verein für Existenzsicherung e. V.
Hermann-Löns-Straße 14
85757 Karlsfeld lângă München
Telefon: +49 (0) 8131 93 298
Fax: +49 (0) 8131 99 65 36
e-mail: info@vfe.de
web: https://www.vfe.de